Pennsylvania’s Healthcare Mosaic Conference 2021

Mar 01, 2021  10:00 AM  ET

Advocacy & Equity in Action

March 1-5, 2021

Online Conference (through Zoom)

Join us March 1-5, 2021 for Pennsylvania's Healthcare Mosaic Conference: Advocacy & Equity in Action, hosted by the Nurse Diversity Council of the Pennsylvania Action Coalition in partnership with Penn State College of Nursing. The entire conference will be virtual and conducted through Zoom. Presentations will be scheduled throughout each day. Register today! 

CONFERENCE SCHEDULE LISTED BELOW - Please note the conference schedule is tentative and subject to change. 

DAY 1: March 1, 2021

 

TIME
DURATION PRESENTER PRESENTATION
10:00 AM - 10:30 AM
15 minutes

Monica Harmon, MSN, MPH, RN

School Nurse, School District of Philadelphia    Nurse Diversity Council Co-Chair, Pennsylvania Action Coalition 

Rev. Dr. Lorina Marshall-Blake

President, Independence Blue Cross Foundation Nurse Diversity Council Co-Chair, Pennsylvania Action Coalition

WELCOME REMARKS
15 minutes

Sarah Hexem Hubbard, Esq.

Executive Director, Pennsylvania Action Coalition and National Nurse-Led Care Consortium

WELCOME REMARKS
10:45 AM - 11:00 AM 10 - 15 minutes Governor Tom Wolf WELCOME REMARKS 
11:00 AM - 11:30 AM 30 minutes BREAK BREAK
11:30 AM - 12:30 PM 1 hour

KEYNOTE

Susan B. Hassmiller, RN, PhD, FAAN

Senior Adviser for Nursing, Robert Wood Johnson Foundation
National Director, Future of Nursing: Campaign for Action
Senior Scholar-in-Residence and Senior Adviser to the President on Nursing, National Academy of Medicine

The Future of Nursing: Advancing Health Equity
12:30 PM - 1:00 PM 30 minutes BREAK BREAK
1:00 PM - 1:30 PM 30 minutes

Shawana Moore, DNP, MSN, CRNP, WHNP-BC

Director of the Women's Health Gender Related Nurse Practitioner Program/Assistant Professor
Thomas Jefferson University, College of Nursing

Building Healthier Communities Through a Lens of Equity
1:30 PM - 2:00 PM 30 minutes BREAK BREAK
2:00 - 2:30 PM 30 minutes

Tiffany Montgomery, PhD, MSHP, RNC-OB

Postdoctoral Research Fellow
Drexel University College of Nursing and Health Professions

The Impact of Implicit Bias and Inequitable Policies on Sexual and Reproductive Health Outcomes Associated with the Affordable Care Act
2:30 PM - 3:00 PM 30 minutes BREAK BREAK
3:00 PM - 3:30 PM 30 minutes

Charity Adedokun, EdD, RN

Assistant Professor
Immaculata University

The Lived Experiences of English-as-a-Second Language (ESL) Nursing Students in Simulation Environments
3:30 PM - 4:00 PM 30 minutes BREAK BREAK
4:00 PM - 4:30 PM 30 minutes

Barbara Todd, DNP, CRNP, FAANP, FAAN Director,

Graduate Nurse Education 
Hospital University of PA

Larissa Morgan, MSN, RN-BC

Nursing Professional Development 
Hospital University of PA

Developing a Pipeline for Minority Primary Care Nurse Practitioners (NPs)

DAY 2: March 2, 2021

 

 

TIME DURATION PRESENTER PRESENTATION
9:00 AM - 9:30 AM 30 minutes

Kelsey Weymouth-Little, BA

Research Coordinator
Public Health Management Corporation, Research & Evaluation Group

Christina Graham Brasavage, MPH

Data & Evaluation Manager
Bradbury-Sullivan LGBT Community Center

Findings from Pennsylvania’s 2020 LGBTQ Health Needs Assessment: Evidence for Improved Access to Healthcare for LGBTQ Pennsylvanians
9:30 AM - 10:00 AM 30 minutes BREAK BREAK
10:00 AM - 10:30 AM 30 minutes

Aly Keefer, MS

Senior Public Health Project Manager
National Nurse-Led Care Consortium

Elevating Voices- The Nursing Legal Partnership's Community Action Day
10:30 AM - 11:00 AM 30 minutes BREAK BREAK
11:00 AM - 12:00 PM 1 hour

Adrian Shanker

Founder & Executive Director
Bradbury-Sullivan LGBT Community Center 

LGBTQIA+ Health Panel
12:00 PM - 12:30 PM 30 minutes BREAK BREAK
12:30 PM - 1:00 PM 30 minutes

Judith Sabino, MPH, CDP

Chief Diversity Equity and Inclusion Liaison
Lehigh Valley Health Network

Nyann Biery, MS

Manager of Program Evaluation 
Lehigh Valley Health Network

An Ecological Approach to High-Quality Equitable Health Care for LGBTQ Populations
1:00 PM - 1:30 PM 30 minutes BREAK BREAK
1:30 PM - 2:00 PM 30 minutes

Linda Govere, DNP, RN, CRNP, AGPCNP-BC, RN-BC, CMSRN

Assistant Teaching Professor
College of Nursing, Penn State Altoona

Novel Pedagogical Approaches Suitable for Ethnically, Racially, and Intergenerationally Diverse Nursing Classes
2:00 PM - 2:30 PM 30 minutes BREAK BREAK
2:30 PM - 3:30 PM
1 hour

Guy M. Weissinger, PhD, RN
Assistant Professor
Villanova University

Saluna Baiju, BSN
MSN Candidate
Villanova University

Beliefs, Attitudes, and Stigmas of Non-Psychiatric Advanced Practice Nurses Towards Patient Mental Health: A Systematic Review
2:30 PM - 3:30 PM

Jian Zhao MS, RN
University of Pittsburgh, School of Nursing

Margaret Rosenzweig PhD, FNP-C, AOCNP, FAAN
University of Pittsburgh, School of Nursing

Susan Mazanec PhD, RN, AOCN
Case Western Reserve University, Frances Payne Bolton School of Nursing

Anxiety and PTSD During the COVID-19 Pandemic for Women with Breast Cancer
2:30 PM - 3:30 PM

Betty J Braxter, PhD, CNM, RN

Associate Dean of Undergraduate Program, Associate Professor
University of Pittsburgh, School of Nursing

Learning Module to Promote Cultural Competency in Nursing Students when Caring for LGBTQIA+ Individuals
2:30 PM - 3:30 PM

Timothy Eckhardt, RN
Clinical Nurse
Lehigh Valley Health Network
Emergency Department - Muhlenberg

Fernando Rodriguez, BSN, RN
Clinical Nurse
Lehigh Valley Health Network

Building Confidence in Emergency Department Nurses Caring for Patients Who Identify As Transgender
2:30 PM - 3:30 PM

Jeff Alvarez MSN, RN, NE-BC
Director of Nursing, UPMC McKeesport

Crystal Pambacas BSN, RN
Quality Nurse, UPMC McKeesport

Discharge Remote Monitoring: Healthcare and Social Support in the Comfort of Home
3:30 PM - 4:30 PM 1 hour Nursing Student Engagement Panel  NON-CE Session 

DAY 3: March 3, 2021

 

TIME  DURATION PRESENTER PRESENTATION
9:00 AM - 10:00 AM 1 hour Nurses On Boards Coalition (NOBC) Session NON-CE Session
10:30 AM - 11:00 AM 30 mins BREAK BREAK
11:00 AM - 12:00 PM 1 hour

KEYNOTE

Sheldon D. Fields, PhD, RN, CRNP, FNP-BC, AACRN, FAANP, FNAP, FAAN

Associate Dean for Equity and Inclusion
Research Professor
The Pennsylvania State University, College of Nursing

 KEYNOTE PRESENTATION
12:00 PM - 12:30 PM 30 mins BREAK BREAK
12:30 PM - 1:00 PM 30 mins

Maureen Melia Chadwick, PhD, MSN, RN, NE-BC

Chief Nursing Officer Michigan Market
Ascension Health

Understanding The Disproportionate Lack of Racial and Ethnic Minorities In Professional Nursing
1:00 PM - 1:30 PM 30 mins BREAK BREAK
1:30 PM - 2:00 PM 30 mins

Monica Harmon MSN, MPH, RN

School Nurse, School District of Philadelphia
Nurse Diversity Council Co-Chair, Pennsylvania Action Coalition

 
2:00 PM - 2:30 PM 30 mins BREAK BREAK
2:30 PM - 3:00 PM 30 mins

Melanie Mariano, BSN, RN-BC

Clinical Nurse, Hospital of the University of Pennsylvania

Diversity, Inclusion, and Equity Toolkit for Academic Nursing Institutions
3:00 PM - 3:30 PM 30 mins BREAK BREAK
3:30 PM - 4:30 PM
1 hour

Jennifer Hicks, MSN, RN, CEN
Advanced Clinical Education Specialist

Jennifer Parrotte, MSN, RN
Director of Organizational Development
Director of Nursing Education and Research
Magnet Program Director

Advocacy Through Discussions
3:30 PM - 4:30 PM

Kori B. Lapham, DNP, FNP, RN
Senior Program Manager
Institute for Public Health Innovation
COVID-19 Emergency Response
Fairfax County, Virginia

Krista A. White, PhD, RN, CCRN-K, CNE
Associate Professor, School of Nursing & Health Studies
Georgetown University, Washington DC, USA

Reflect and Connect: The Impact of a Culturally Competent Workshop on University Student Health Centers Licensed Personnel
3:30 PM - 4:30 PM

Leslie G Womeldorf, DEd, MSN, RN, CNE

Assistant Teaching Professor, College of Nursing Pennsylvania State University

Michael Hayes, Ph.D.

Assistant Professor of Psychiatry & Behavioral Health and Medicine

Founding Program Director, Penn State Cancer Institute CARE (Cancer Assistance and Resource Education) Center

Navigation: What’s in a Journey?
3:30 PM - 4:30 PM

Henisha Patel, MSW

Project Manager
Public Health Management Corporation

Prenatal Substance Misuse: Policy Implementation and Its Impact on Prenatal Care

DAY 4: March 4, 2021

 

TIME DURATION PRESENTER PRESENTATION
9:00 AM - 10:00 AM 1 hr

KEYNOTE

Roberta Waite, EdD, MSN, PMHCNS, ANEF, FAAN

Professor, College of Nursing and Health Professions
Associate Dean for Community-Centered Health & Wellness and Academic Integration,
Drexel University

 KEYNOTE PRESENTATION 
10:00 AM - 10:30 AM 30 mins BREAK BREAK
10:30 AM - 11:00 AM 30 mins

Tamara Bonzanto, DNP, RN

Assistant Secretary for Accountability and Whistleblower Protection
Department of Veterans Affairs

Examining The Capacity of Registered Nurses to Deliver Culturally Competent Healthcare to Veterans 
11:00 AM - 11:30 AM 30 mins BREAK BREAK
11:30 AM - 12:00 PM 30 mins

Senator Maria Collett, JD, RN

Pennsylvania State Senator, 12th Senatorial District

 
12:00 PM - 12:30 PM 30 mins BREAK BREAK
12:30 PM - 1:00 PM 30 mins

Senator Camera Bartolotta

Pennsylvania State Senator, 46th Senatorial District

 
1:00 PM - 1:30 PM 30 mins BREAK BREAK
1:30 PM - 2:00 PM 30 mins

Lisa Davis, MHA
Director and Outreach Associate Professor of Health Policy and Administration
Pennsylvania Office of Rural Health

Lannette Fetzer, CRNP, FNP-BC
Quality Improvement Coordinator
Pennsylvania Office of Rural Health

Implications for Access to Health Care Services in the Context of Rural Location
2:00 PM - 2:30 PM 30 mins BREAK BREAK
2:30 PM - 3:00 PM 30 mins

Valerie Clary-Muronda, PhD, RNC-OB

Assistant Professor College of Nursing, Sigma Theta Tau Liaison to the United Nations
Thomas Jefferson University

Examining the Relationship Between United Nations Sustainable Development Goals and Local Health Disparities

DAY 5: March 5, 2021

 

TIME
DURATION
PRESENTER PRESENTATION
9:00 AM - 10:00 AM
1 hour

Jessica Davis BSN RN CCRN IBCLC

Predoctoral Student
School of Nursing, University of Pittsburgh

First Feed Composition Predicts Formula Use at NICU Discharge among Surgical Infants
9:00 AM - 10:00 AM

Laureen Tavolaro-Ryley, RN, MSN, PMHCNS-BC

Independence Foundation Chair in Community Nursing Community College of Philadelphia
Community College of Philadelphia

Ready- Set- Go- Quickly Organizing Student Interns to Address the COVID-19 Pandemic
9:00 AM - 10:00 AM

Jocelyn Anderson, PhD, RN, SANE-A Assistant Professor, Penn State University 

Juliane Castellani, Undergraduate Research Assistant, Penn State University

Mallorie Marrone, Undergraduate Research Assistant, Penn State University

Student Perspectives on a Text Message-Delivered Intervention to Address Campus Sexual Violence and Alcohol Use
9:00 AM - 10:00 AM

Elizabeth A. Cutezo RN, MS, CNE

Assistant Teaching Professor
Family and Community Health
College of Nursing, Penn State University

Educational strategies that promote Cultural Diversity
9:00 AM - 10:00 AM

Joan Humphrey, DNP, CRNP, MPH, CNE

Assistant Teaching Professor, Campus Coordinator Nursing
Penn State Shenango

Telemedicine; Fostering Networks of Care Through Telemedicine - An Amish Initiative
10:00 AM - 10:30 AM 30 minutes BREAK BREAK
10:30 AM - 11:00 AM 30 mins

Leyla Warsame, MD

Physician
Geisinger Health System

Bringing cultural awareness to the EHR: providing respectful, inclusive quality care to the LGBTQ Community
11:00 AM - 11:30 AM 30 mins BREAK BREAK
11:30 AM - 12:30 PM 1 hour

Tarik S. Khan, MSN, FNP-BC, CRNP

Family Nurse Practitioner
Family Practice & Counseling Network: Abbottsford Falls Health Center

Nurses' Role on the Hill: Advocacy and Health Legislation
12:30 PM - 12:45 PM 10 - 15 mins  Closing Remarks  Closing Remarks

This conference will virtually bring together healthcare experts to:

  • Identify culturally competent care practices among academic, clinical, community, and other stakeholders
  • Discuss impact of health policy and advocacy on health, healthcare delivery and outcomes
  • Examine current policy and evidence-based practices in addressing social determinants of health, health disparities, and health equity
  • Analyze sources of explicit and implicit bias and how they affect patient care, community health, and healthcare policy

Featured Speakers include:

  • Sheldon D. Fields, PhD, RN, CRNP, FNP-BC, AACRN, FAANP, FNAP, FAAN
    Associate Dean for Equity & Inclusion, Penn State University

  • Susan B. Hassmiller, RN, PhD, FAAN
    Senior Adviser for Nursing, Robert Wood Johnson Foundation
    National Director, Future of Nursing: Campaign for Action
    Senior Scholar-in-Residence and Senior Adviser to the President on Nursing, National Academy of Medicine

  • Roberta Waite, EdD, MSN, PMHCNS, ANEF, FAAN
    Professor, College of Nursing and Health Professions
    Associate Dean for Community-Centered Health & Wellness and Academic Integration,
    Drexel University

Additionally, we hope to provide a forum to share best practices and lessons learned in nursing leadership from the COVID-19 pandemic, and providing the best care for marginalized populations during a public health crisis.

We extend our sincere gratitude to all of the nurses and healthcare professionals working tirelessly to keep us safe and healthy, and look forward to honoring their dedication and contributions at this conference.  

 

SPONSORSHIP

Take advantage of this opportunity to promote your organization’s services to a wide audience of digital media viewers and healthcare providers across the state and U.S. throughout the virtual conference. 

Sponsorship Tiers include waived registration fees, organization name or logo on marketing materials, custom promotion on social media during the month of March, and more!

Email PA Action Coalition Coordinator, Zaharaa Davood at for questions and technical support.

Learn More